Защо хората хъркат?

Photo by Sadık Kuzu on Unsplash

Photo by Sadık Kuzu on Unsplash

Автор: New Me

13 Март 2018

Хъркането може да е свързано с много безсънни нощи и неприятни изживявания. Но къде се крият причините за появата му и как можем да се справим с него?

Нека първо погледнем защо хората хъркат...

Хъркането се получава, когато при дишането "отпуснатите" тъкани в гърлото започнат да вибрират. Факторите, които допълнително влияят за появата му, са проблемите с теглото, някои здравословни състояния, формата на устата и др.

Вижте още: Как дългото седене съсипва здравето ни?

Също така всичко, което пречи да дишате през носа, може да доведе до хъркане - хрема при настинка или алергии. Ако лекарствата не помагат и състоянието ви продължава със седмици, консултирайте се с лекар.

Позата на спане също оказва влияние. Ако спите прекалено много по гръб, това също може да отключи хъркането. Пробвайте някои малки трикове, които да ви помогнат да спите повече на една страна, и да спестите безсънните нощи на половинката си. Например нареждайте възглавници, които да не позволяват да се обръщате прекалено често по гръб.

Формата на носа също играе определена роля. Например, ако сте претърпели инцидент и формата му е променена, или пък тънката стена между ноздрите не се е формирала съвсем правилно, а това затруднява дишането и съответно води до хъркане.

Вижте още: Супер нездравословните навици, които е твърде вероятно да имаш

Лекарствата. Някои видове лекарства водят до отпускането на езика и мускулите в гърлото. Така че ако взимате лекарства за болки в мускулите или антидепресанти, и хъркате, нещата може да са свързани.

Сънна апнея. Това състояние е доста по-сериозно от обичайното хъркане. Свързано е със спиране на дишането за секунди и може да води до недостиг на въздух по време на сън. Като евентуални симптоми може да се обвържат сухото гърло, пресъхналата уста, главоболието след събуждане и др. Здравословните проблеми, които могат да доведат до сънна апнея, са болести на сърцето и високо кръвно например.

Децата и хъркането. Съвсем не е необичайно и децата да похъркват от време на време, особено ако имат алергия или настинка. Така че не бързайте да се паникьосвате. Въпросът е да проследите дали хъркането се превръща в постоянно по време на сън, тъй като тогава може да се говори за възпаление на синусите, гърлото, белите дробове или дихателните пътища. Ако забележите този проблем да се проявява прекалено дълго, просто се обърнете към педиатър.

Вижте още: 5 знака, че сте близо до бърнаут

Бременност. Не е изключено бременни жени да започнат да похъркват - причините може да са в по-затрудненото дишане или пък качването на допълнителни килограми. И все пак, споделете с лекаря си, ако сте бременни и хъркате, защото би могло да се дължи и на високо кръвно, а тогава е добре да се вземат мерки.

Как да се справим с проблема?

Едно от първите неща, които може да се направят, е да се следи за поддържането на здравословно тегло. Проблемът с излишните килограми доста често води до хъркане, така че следете теглото си и не допускайте затлъстяване.

По-малко алкохол. Също като някои лекарства, алкохолът води до отпускане на езика и гърлото, и може да предизвика хъркане. Така че не прекалявайте с питиетата преди сън.

Вижте още:

13 правила в обличането, които трябва да знаем

Каква половинка си според зодията?

ТЕСТ: Избери си аромат и разбери каква си

10 книги, които трябва да прочетете поне веднъж

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща