Любопитно

Защо кожата ни настръхва, като слушаме музика?

11:01, September 10, 2018 | От New Me

                Защо кожата ни настръхва, като слушаме музика?

Ако някога сте се питали, вижте какво обяснение намериха учените

Питали ли сте се защо понякога ни побиват тръпки и кожата ни настръхва, когато слушаме определена музика? Ако да, то ще ви зарадваме с отговора на учените.

Смята се, че има много по-дълбока причина за това, отколкото факта, че някои хора просто харесват музиката повече от други. 

Ново проучване сред студенти показало, че близо половината от тях реагирали по-силно на музиката - като по тялото им преминавали тръпки, а кожата им настръхвала.

Вижте още: Кучето - най-добрият приятел на здравето ни

При изследване със скенер на мозъка станало ясно, че тези, които реагирали по-силно на музиката, имали повече нервни влакна, които правели връзка между процеса по обработване на слуховата информация и емоциите.

Станало ясно още, че хората, които настръхват при слушане на определена музика, като цяло изпитват по-силни емоции в живота и дори могат да са свръхчувствителни. 

Вижте още: Най-краткият IQ тест – само три въпроса

Когато изпитваме силни емоции към нещо, адреналинът в тялото ни се повишава. Последвалата физическа реакция е признак на отхвърляне или силно приемане на случващото се. Учените установили, че тъжните песни имат много по-мощно въздействие върху емоциите и тялото ни.

Любопитен факт е, че дори след много тъжни песни, емоционалните хора се чувствали по-добре. Причината е, че са намерили канал, чрез който да изразят и излеят от себе си носталгията, разочарованието и тъгата си.

Вижте още: Добра новина: в мозъка има бутон Изтрий

Така че следващия път, когато кожата ви настръхне от дадена музика и по тялото ви пробягат тръпки, ще знаете защо това се случва.

Imasmi web loading