Трип, Любопитно

Защо Ню Йорк е наричан “Голямата ябълка“?

10:27, February 20, 2020 | От New Me

                Защо Ню Йорк е наричан “Голямата ябълка“?

Ако сте се питали някога откъде идва този прякор...

Ню Йорк е наричан с много имена през годините - Градът, който никога не спи, или пък Готъм. Но без съмнение, най-популярният му прякор е "Голямата ябълка". Макар и някога да е имало значително производство и отглеждане на ябълки в околността, със сигурност това наименование не идва оттам.

Началото на този прякор тръгва още от далечните 20-те години на миналия век. И дори да не ви се вярва, било е свързано с конни надбягвания. Какво общо имат конете, състезанията и ябълките - ще попитате. Веднага внасяме малко пояснения...

В началото на 20-те години на миналия век репортерът Джон Фицджералд започнал да използва израза в спортната си колонка във вестника. Според слуховете, той го чул от афроамериканци, които наричали Ню Йорк "Голямата ябълка", използвайки го като символ на състезателните писти в града, които се смятали за най-добрите от всички. Фицджералд толкова харесал сравнението и новото име, че го използвал всеки път в колонката си и постепенно читателите започнали да го употребяват и в ежедневието си.

През следващото десетилетие започнала силно да се популяризира джаз културата в страната. А както е известно, изпълнителите и последователи им обичали да използват по-интригуващи псевдоними и прякори във всяко отношение. Те продължили традицията на "Голямата ябълка" и в годините след Фицджералд.

Последвали няколко десетилетия, в които интересите и културата се променяли много бързо. Хората забравили старите жаргони и създавали нови. Завръщането на "Голямата ябълка" става чак през 70-те години. Тогава градът е изправен пред редица проблеми, включително спад на икономиката и висока престъпност. А едно от решенията е в раздвижването на туризма. Каква обаче да е кампанията, за да се привлече вниманието на колкото се може повече хора? С този въпрос се сблъскал мъжът, натоварен с рекламната кампания - Чарлз Джилът. 

Тъй като той все още обичал джаза и си спомнял добрите му стари времена, решил да заложи на маркетингов трик и заигравка именно със стария прякор на града - "Голямата ябълка". Бързо били направени различни сувенири, а на туристите се предлагали множество атракции и преживявания, с които да усетят атмосферата на града и да си "отхапят" късче от "Голямата ябълка". Така прякорът се запазва и до днес, а градът привлича все повече посетители, които искат да опитат от всичко в него.

Imasmi web loading