Защо смехът е толкова заразен?

Автор: New Me

26 Февруари 2020

Защо приeмаме емоциите на другите с такава лекота? Изглежда, че емоциите могат да бъдат силно заразни. Например, смехът на един човек незабавно се прехвърля на друг. Причината може да е, че мощните емоции синхронизират мозъчната активност на различни хора, както са изследвали Финландския университет в Аалто и PET Center в Турку.

Когато гледаме други хора да се усмихват или да се смеят, съответният емоционален отговор често се задейства в нас. Това би могло да бъде основен елемент на социалното взаимодействие: синхронизиране на споделено естествено емоционално състояние във всички членове на групата, чийто мозък обработва по подобен начин това, което преживяват в околната среда.

Изследването изчислява мозъчната активност при хора чрез функционално магнитно-резонансно изображение (fMRI), докато те гледат кратки неприятни филми. Учените откриха, че силни и отрицателни емоции синхронизират мрежите за обработка на емоции на субектите във фронталната и средната линия на мозъка.

Резултатите имат голямо значение за съвременните неврални модели на човешките емоции и груповото поведение, но също така задълбочават разбирането ни за психични разстройства, включващи необичайна социално-емоционална обработка, каза професор Лаури Нуменмаа. 

Заразителен смях


Изследването може би може да се сравни с друго проучване в University College (UCL) и Imperial College London, което разкри възможен механизъм за заразен смях. Положителните звуци като смях предизвикват реакция в областта на мозъка на човек, активирана, когато се усмихваме, сякаш подготвяме лицевите мускули за смях.

От известно време знаем, че когато разговаряме с някого, често отразяваме поведението им, копирайки думите, които използват, и имитирайки техните жестове. Сега показахме, че същото изглежда важи и за смеха - поне на нивото на мозъка, обясни от своя страна доктор Софи Скот. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща