Любопитно, Красота

Защо косата ни побелява?

05:51, April 07, 2022 | От New Me
Снимка: Doğukan Şahin on Unsplash
Стресът може да изиграе ключова роля в това колко бързо косата преминава от даден цвят в сива и дори бяла, показва проучване, публикувано в списание Nature. Учените отдавна са разбрали, че е възможна връзка между стреса и сивата коса, но това ново изследване на Харвардския университет по-задълбочено проучва точните механизми.

Първоначалните тестове на изследователите проследяват внимателно кортизола, „хормона на стреса“, който се увеличава в тялото, когато човек изпита реакция спрямо негативна ситуация. Това е важна телесна функция, но дългосрочното присъствие на повишен кортизол е свързано с множество негативни здравословни резултати.

"Вредното въздействие на стреса, който открихме, беше извън това, което си представяхме", обяснява Яши Сю, доктор на изследването и доцент по стволови клетки и регенеративна биология в Харвард. „След само няколко дни всички стволови клетки, регенериращи пигмента, бяха изгубени. След като ги няма, вече не можете да регенерирате пигменти. Увреждането е постоянно."

Но стресът не е единствената или дори основната причина, поради която повечето хора побеляват. В повечето случаи това е проста генетика.

„Сивата коса се причинява от загуба на меланоцити (пигментни клетки) в космения фоликул. Това се случва с напредване на възрастта и за съжаление няма лечение, което да възстанови тези клетки и пигмента, който те произвеждат - меланин“, пояснява д-р Линдзи Бордоне, дерматолог от ColumbiaDoctors и асистент по дерматология в Медицински център на Колумбийския университет. „Генетичните фактори определят кога посивявате. Няма нищо, което може да се направи медицински, за да се предотврати това да се случи, когато е генетично предопределено да се случи."

Това не означава, че факторите на околната среда - като стрес или лош начин и среда на живот- не играят роля. Пушенето, например, е известен рисков фактор за преждевременно посиняване, според проучване от 2013 г. Други допринасящи фактори за преждевременното посивяване включват дефицит на протеини, витамин В-12, мед и желязо.
Imasmi web loading