Любопитно

Защо прозявката е „заразна“?

10:57, May 11, 2022 | От New Me
Снимка: Jenean Newcomb/Unsplash
Със сигурност поне веднъж ви се е случвало да видите някой да се прозява и веднага да направите същото. Питали ли сте се защо прозявката е толкова "заразна"? Ако да, днес ще ви дадем отговор на този въпрос...

Първо, нека да започнем оттам, че не всички хора се поддават на инстинкта да се прозеят, когато някой друг го прави. Към това са склонни между 50 и 80% от хората, в зависимост от възрастта и още няколко фактора.

Противно на множество твърдения от близкото минало, прозявката е свързана с много повече неща, отколкото със сънливост и умора. Според проведени редица изследвания в последните години, прозявката всъщност е знак за емпатия. Т.е. съпреживяваме емоциите на околните и сме съпричастни с това, което те изпитват в момента.

Проучване на Университета в Кънектикът показва, че децата не се "заразяват" с прозявка до около 3-4-годишна възраст. Или горе-долу до момента, в който започват да оформят съзнанието си и да общуват по-пълноценно със света около себе си. Авторите на същото проучване обясняват още, че при хора с аутизъм прозявката е по-малко "заразна", защото те изпитват известни затруднения с възприемането и предаването на емоциите.
Междувременно, университетско изследване отпреди пет години показва, че хората с психопатични прояви също са далеч по-"имунизирани" срещу прозявката. Именно затова учените смятат, че има неврологична връзка по отношение на този феномен.

Сигурно ще ви е любопитно, че макар и рядко срещано сред останалите видове, явлението на "заразната" прозявка все пак не се среща единствено при хората. Забелязано е също така сред някои видове птици и дори сред кучета. При животинските видове обаче това поведение е свързано с предупреждение за застрашителни промени в заобикалящата среда. Например птиците са по-склонни да си предават прозявката, когато температурата започва рязко да се понижава.

Любопитен факт е, че най-вероятно, докато четете тази статия и визуализирате прозяващи се хора, вие също сте се прозели поне веднъж.
Imasmi web loading